IPRED eller "Att skära sig själv i armarna"

|
Låt mig nu lite snabbt och koncist redogöra för hur man inte bedriver journalistik. DN och Aftonbladet har idag, precis som deras parallellslalomkompisar på KD-blaskan SvD, satt sig ner med en dinosaurie till skivbolagsrepresentant och mjölkat fram ännu en artikel i en lång serie där det svenska folket ska tvingas att konsumera genom rädsla.

Stringenta läsare kanske märkt att jag är ganska liberal vad gäller upphovsrättsfrågor, bland annat genom länkningen till KOPIMI längst ner på sajten. Anledningen är kanske inte så mycket den att jag inte vill att människor ska få betalt för sina verk utan det faktum att det för länge sedan var för sent att stoppa den tekniska utveckling som idag lämnat såväl makthavare som upphovsrättsivrare ljusår från någon form av verklighetsankytning när det kommer till dessa frågor.

Med IPRED tar man nu ännu ett steg mot att alienera sig från konsumenter istället för att göra det lättare att på ett billigt sätt få tillgång till kvalitativ underhållning. Detta kommer att leda till att en uppsjö av anonymiseringstjänster börjar ploppa upp som svampar ur jorden, samtidigt som de populäraste filnätverken byts ut mot nya, krypterade versioner ifall hetsjakten på fildelare blir ett faktum. I ett sånt läge blir det omöjligt att logga vad som laddas ner, när, var och av vem. Med andra ord är det fritt fram för vilka skrupelfria människor som helst (pedofiler och andra psykiskt labila individer) att använda nätverken för att dela betydligt värre saker än det senaste avsnittet av Desperate Housewives.

Som vanligt talar man för döva öron när det kommer till att väcka medier och makthavare i detta ämne, något DN idag porträtterar på värsta tänkbara sätt. Lars Gustavsson är VD för IFPI och börjar dagens artikel med att direkt dra till med en riktig högerkrok när han säger att "Man ska ha klart för sig att både liten och stor kan drabbas av det här, de som känner oro bör upphöra med att fildela illegalt". Ett äckligt sätt att försvara sig själv på och försöka skrämma gemene fildelare
. Jag hoppas att detta tas upp som ett exempel på branschens dödsryckningar när dessa dinosaurier till slut blivit arbetslösa.

Vidare fortsätter han med att diskvalificera sig själv från möjligheten att ses som en vettig människa överhuvudtaget. Nu är jag inget större fan av The Pirate Bay men någonstans får man dra gränsen för vad man tar in för vagabonder även bland skivbolagsfolket;

- Vår förhoppning är att folk ska börja förstå att det nu finns lagliga nedladdningsmöjligheter som slår exempelvis Pirate Bay med hästlängder, till exempel Spotify.

Spotify är ingen nedladdningstjänst, massor av musik har människorna Lars Gustavsson företräder tagit bort och ljudkvalitén på den musik som finns är värdelös samtidigt som man spelar reklam mellan låtarna. På vilket sätt skulle det vara bättre än att ladda ner okomprimerade fullängdsalbum från i princip vilken artist i världen som helst på några minuter?

För att protestera delar jag ut ett antal inbjudningar till några utav världens största musiknätverk, alla som vill lyssna på musik och dela kultur utan ovanstående orimliga störningsmoment är välkomna att höra av sig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"För att protestera delar jag ut ett antal inbjudningar till några utav världens största musiknätverk, alla som vill lyssna på musik och dela kultur utan ovanstående orimliga störningsmoment är välkomna att höra av sig."

Im in! Thx./ classaglind(at)hotmail.com
Och till alla Er som hyser minsta tvivel, beakta att lägga Er röst på sakfrågepartiet Piratpartiet.se i både Eu-val och riksdagsval.
Ingen annan fråga är idag av större vikt.

Lukas Lökborste sa...

Vilket musiknätverk är det? :)
basselop@hotmail.com kan inviten gå till isf :D

SOAKED sa...

Skickat.

JOHANNA, sa...

word!

Anonym sa...

Ohh! Invites! Skicka till:
ezel snabela rooth.com

Jonas sa...

Inbjudningar vore verkligen inte fel :)
jonas_kong@hotmail.com , jag tar gärna emot dem. Tack på förhand!

Skicka en kommentar